Pri Žiline sa začala výstavba nového úseku diaľnice D1

23.02.2014 Žilina

Žilina 20. 2. 2014 – Symbolické poklopanie základného kameňa nového úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka na Námestí Andreja Hlinku v Žiline dnes otvorilo novú etapu budovania infraštruktúry v meste Žilina a v jeho okolí. Dokončenie tohto úseku významnou mierou zlepší dlhodobo komplikovanú dopravnú situáciu v Žiline.

Na Námestí Andreja Hlinku v Žiline vo štvrtok 20. februára 2014 presne o 11.00 hod. minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR – Ján Počiatek, poslanec NR SR a predseda Žilinského samosprávneho kraja – Juraj Blanár, poslanec NR SR a primátor mesta Žilina – Igor Choma, generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti – Milan Gajdoš a ďalší vzácni hostia symbolicky poklopali základný kameň nového úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Týmto aktom sa zahájila výstavba ďalšieho úseku diaľnice D1, ktorý, spolu s nasledujúcim úsekom D1 Lietavská Lúčka – Dubná skala, v budúcnosti výrazne odľahčí Žilinu od tranzitnej dopravy v smere na východ.

Diaľničný úsek D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka začína v križovatke diaľníc D1 a D3 v Hričovskom Podhradí. Trasa ďalej vedie popri obciach Dolný Hričov, Ovčiarsko, Bitarová, Lietavská Lúčka a popri mestskej časti Žilina – Bytčica. Úsek vyústi pred križovatkou Lietavská Lúčka, ktorá je už súčasťou ďalšej stavby D1. Úsek bude dlhý 11,32 km a naplánovaných je 11 mostov, dva tunely Ovčiarsko (2 367 m) a Žilina (651 m) a 1 odpočívadlo. Zmluvné ukončenie výstavby sa plánuje v januári 2018. Zhotoviteľom stavby sú spoločnosti Doprastav, a.s., Strabag, s.r.o., Váhostav – SK a.s., Metrostav, a.s.

„Vybudovaním južného diaľničného obchvatu poza mesto Žilina sa výrazným spôsobom odľahčia cesty I/18 a I/64, ktoré sú v súčasnosti hlavnou tranzitnou tepnou cez krajské mesto Žilina. Práve južný obchvat je garanciou oddelenia miestnej a tranzitnej dopravy, čo bude mať pozitívny dopad na kvalitu života obyvateľov Žiliny,“ uviedol primátor mesta Žilina Igor Choma.


PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región